Termijn echo

“Tussen 9 en 12 weken”

Wat is een termijnecho?

In het begin van de zwangerschap wordt er door middel van een echo vastgesteld hoe lang jouw zwangerschapsduur is. Deze echo wordt de zogenaamde termijnecho genoemd en vindt plaats tussen de 9e en 12e week van de zwangerschap. Naar aanleiding van de termijnecho wordt je uitgerekende datum opnieuw vastgesteld. Op de echo is verder te zien je zwanger bent van één baby of een meerling.

Zwangerschapsduur vaststellen

Baby’s groeien tot 13 weken bijna even snel. Om de zwangerschapsduur vast te stellen wordt daarom tussen de 9e en 12e week gemeten hoe groot de foetus is. Deze grootte van de foetus geeft een betrouwbare indicatie van hoe oud de foetus is. Voor de 9e week en na de 13e week geeft een minder nauwkeurig beeld, omdat het kindje in die weken nog te klein of juist te groot is of dat er al verschillen gaan ontstaan tussen korte en langere baby’s.


Vaginale- of uitwendige echo

De termijnecho kan een vaginale(inwendige) of buik (uitwendige) echo zijn. Dit hangt af van de duur van je zwangerschap. Echo’s die plaats vinden voor de 10e week van de zwangerschap worden inwendig gedaan. Met een inwendige echo kan er dichter bij de baarmoeder gekeken worden en zo ontstaat er een gedetailleerder beeld. De echo is niet pijnlijk en niet schadelijk voor je zwangerschap.

Geruststellend

Als de uitslag van de termijnecho goed is, dan is dat een geruststellend gedachte. Uit statistieken blijkt dat de kans op een miskraam daalt van 10% naar 1-3%, wanneer er een goed kloppend hartje en ontwikkelde foetus wordt gezien. Is je vorige zwangerschap uitgelopen op een miskraam? Geeft dit dan tijdig aan. Wij kijken in dat geval al vanaf 7 weken of het hartje klopt.

Wel of geen volle blaas

Misschien heb je er wel eens van gehoord dat je een wat vollere blaas moet hebben voor een echo. Een volle blaas zorgt er namelijk voor dat de baarmoeder wat omhoog komt. Hierdoor is het kindje beter te zien. Wij raden daarom ook aan om vooraf een glas water te drinken. Voor een inwendige echo is een volle blaas niet nodig.

Vergoeding basisverzekering

Iedere zwangere vrouw heeft recht op een termijnecho. Deze echo zit standaard in het basispakket van iedere zorgverzekering en wordt dus volledig vergoed.

De beperkingen van het echoscopisch onderzoek

Met een echo kan het kindje in het algemeen goed in beeld worden gebracht. Echter geeft een echo geen 100% garantie of zekerheid over de gezondheid en groei van het kindje. Mocht er een onverwachte afwijking of bijzonderheid voorkomen, dan verwijzen wij je door naar de gynaecoloog.

Wil je meer duidelijkheid over het eventueel aanwezig zijn van afwijkingen bij het kindje? Bezoek dan eens de website van www.prenatalescreening.nl en www.pns.nl

Wat kun je verwachten

Wil je een afspraak maken? Vul onderstaande gegevens in en wij bellen je terug op het moment wanneer het jou uitkomt.

Contactgegevens

Adres
Griene Leane 5v
9051LZ Stiens

Telefoon:
058 – 257 2075

Afspraak maken

Stap 1 van 2

Ik wil een afspraak maken voor(Vereist)
Kies 1 of meerdere echo’s waarvoor je een afspraak wilt maken.
Naam(Vereist)
Adres(Vereist)