Anticonceptiespreekuur

Anticonceptie

Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Zodoende is het goed om te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past. Tijdens het anticonceptieconsult nemen we de diverse anticonceptiemethoden door, samen met jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Dit gesprek vindt plaats tijdens de nacontrole na de zwangerschap. Ben je niet bij een van onze verloskundigen bekend of ben je nog niet zwanger geweest, dan bespreken we alles tijdens een apart anticonceptieconsult. Dit gesprek zal ongeveer een half uur duren.

Hormoonvrij en hormoonhoudende spiraal

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe en Multi-Safe (short) en het hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena).

Spiraalplaatsing

Voor de spiraalplaatsing neem je zelf het spiraaltje mee of hij ligt al klaar in de praktijk. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van tevoren twee paracetamol 500 mg in te nemen. Een spiraaltje kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst.

Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last ondervinden van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen. Neem contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Nacontrole

Na plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, die zes weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt.

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

Kosten plaatsing

De kosten van het plaatsen en het verwijderen van een spiraaltje door een verloskundige worden meestal vergoed door de zorgverzekeraars.

  • Anticonceptieconsult: € 64,66
  • Kinderwensconsult inclusief verwijderen spiraaltje: €  59,66

Wij zijn genoodzaakt € 25,00  in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 24 uur van te voren afgezegd worden of voor afspraken die niet worden nagekomen.